Zoneverdediging of mandekking?
Hedendaags blijft er een interessante discussie op het gebied van verdedigen. Kies je voor een zoneverdediging of mandekking? En hoe is de voorhoede van de tegenpartij? En wat doe je bij standaardsituaties? Kies je voor mandekking of kies je voor ieder een eigen gebied in het strafschopgebied.
Binnen de jongere jeugd is het aannemelijk dat er gekozen wordt voor mandekking. Elke speler weet welke tegenstander er gedekt moet worden. Ook bij standaardsituaties weten de spelers welke tegenstander van hen is. Het voordeel van een mandekking is dat er weinig discussie ontstaat over wie welke speler moet verdedigen. Naarmate de jeugd ouder wordt kun je de zoneverdediging gaan introduceren.
Voor en nadelen
Een lastig probleem bij mandekking is dat als spelers van de tegenstander in gaan zakken je een keus moet maken om “hoog” druk te gaan zetten of te wachten (zone) wanneer de tegenstander bij je komt.
Bij zoneverdediging heb je te maken met bezetting (welk gedeelte dek je af) en bij mandekking volg je je directe tegenstander.
Verdedigen bij standaard situaties
Bij standaardsituaties verschilt het erg per team welke manier van verdedigen gehanteerd wordt. Veelal zie je mandekking, maar daar weet de tegenstander goed op te anticiperen door een soort van blok in te zetten, zodat de aanvaller meer ruimte krijgt om iets met de bal te doen. Met zoneverdediging heeft elke verdediger een bepaald gebied wat afgedekt moet worden. Vaak komen de tegenstanders naar het gebied toe. Van tevoren is besproken welk gebied de verdediger af moet dekken.
Keuzes maken: mandekking of zonedekking?
Tijdens balbezit tegenstander wordt in het jeugdvoetbal vaak mandekking gehanteerd. Dit is makkelijk te coachen, omdat je koppeltjes gaat maken wie welke tegenstander heeft. Als tegenstander kun je dit mooi in de war schoppen door veel positiewisselingen toe te passen. Een voorbeeld daarvan is op dit moment hoe Ajax voetbalt. Met de 4 spelers voorin die continue van positie wisselen. Dit is heel moeilijk te verdedigen, omdat je spelers moet loslaten en overnemen om te verdedigen.
Meer kennisartikelen & oefenstof?
Benieuwd naar meer van dit soort artikelen? Of zoek je oefenstof die aansluit bij jouw teamprincipes?
Voetbalkern.nl is een platform waarbij trainers centraal staan. Wij zien dat er heel veel voetbalkennis is in het land. Echter, houden veel trainers het voor zichzelf. Wij proberen versnippering van deze kennis tegen te gaan, en bundelen het op ons online platform.
Trainers kunnen hier oefenstof vinden en de kennisbank raadplegen. Naast dat kun je als trainers op elkaar reageren, vragen beantwoord krijgen, je kennis delen en elkaar inspireren.
Voor een heel klein bedrag heb jij toegang tot al deze voordelen, benieuwd wat het inhoudt?