Warming-up met bal
Je kent het wel, de standaard warming-up oefeningen. Hakkebillen, knieheffen, kopsprongen, wat sprintjes en aan het eind rekoefeningen. Vrijwel elke speler is opgegroeid met deze warming-up vormen. Heel platgezegd worden ze klakkeloos overgenomen door een groot aantal trainers. Een groot aantal weet geen eens waar het voor dient. Echter in het kader van: iedereen doet het, dus het zal wel goed zijn – worden de oefeningen in stand gehouden. Moet gezegd dat er op het moment wel een generatie trainers is die dit soort oefeningen stevig onder de loep nemen. Er wordt kritischer gekeken naar wat goed is om te doen maar ook naar wat leuk is om te doen. Dit is nog eens versneld nadat Peter Bosz in gesprek met Andy van der Meyde aangaf nooit een warming-up te op te zetten.
#1 Voorbeeld warming-up oefeningen
Je ziet hier een afgezet veld. In dat veld heeft elke speler een bal aan de voet. De spelers met de bal aan de voet hebben ook een hesje in de broek zitten (aan de achterkant). De spelers dribbelen door elkaar heen. Er is echter één speler zonder hesje en zonder bal, deze speler (op de afbeelding aangegeven in het zwart) probeert de hesjes uit de broek te trekken.
#2 | Oefeningen voor je warming-up
Een eeuwenoude oefening die vaak gepaard gaat met een hoop plezier. Spelers hebben met deze vorm vaak niet door dat ze bezig zijn met een warming-up. De oefening is vrij eenvoudig en gaat als volgt, je zet een vierkant veld uit en verdeeld je team in twee groepen. Het spel lijkt op handbal of basketbal. Ze mogen de bal in de handen pakken en door de bal 10x naar elkaar over te gooien scoren ze een punt.
Nieuw element toevoegen
Moet gezegd, als je dit vaak doet dan kan het zijn dat het de spelers gaat vervelen. Daarom kun je er voor kiezen om er een voetbal element in te bouwen. Het wijzigen of toevoegen van een nieuwe regel kan er vaak al voor zorgen dat het spelplezier en de spelbeleving terugkeert. In geval van de afbeelding hierboven, kun je kiezen voor nieuw manier om te scoren.
Een voorbeeld: op het moment dat een speler de bal naar een medespeler gooit, dan kan hij deze vangen. Echter kan hij de bal ook terug koppen of terug kaatsen in de handen van degene waar hij de bal van ontving. Als dit lukt, zonder dat de bal op de grond stuitert heeft dat team een punt verdient.
Meer kennisartikelen & oefenstof?
Benieuwd naar meer van dit soort artikelen? Of zoek je oefenstof die aansluit bij jouw teamprincipes?
Voetbalkern.nl is een platform waarbij trainers centraal staan. Wij zien dat er heel veel voetbalkennis is in het land. Echter, houden veel trainers het voor zichzelf. Wij proberen versnippering van deze kennis tegen te gaan, en bundelen het op ons online platform.
Trainers kunnen hier oefenstof vinden en de kennisbank raadplegen. Naast dat kun je als trainers op elkaar reageren, vragen beantwoord krijgen, je kennis delen en elkaar inspireren.
Voor een heel klein bedrag heb jij toegang tot al deze voordelen, benieuwd wat het inhoudt?