Opkomende backs in het voetbal
Binnen het huidige voetbal zien we een trend ontstaan in de vorm van de opkomende backs. Daar waar de verdediging van oudsher de taak had om het doel te verdedigen, ofwel, tegendoelpunten te voorkomen, zien we hedendaags dat een verdediger veel aanvallend werk moet verzetten. Het verdedigen is niet vervangen voor het aanvallen, maar juist toegevoegd aan het takenpakket van de links- of rechtsback.
Wat zijn nu de voordelen van een opkomende back en wat zijn nu de nadelen van een opkomende back?
Een extra aanvaller
Een groot voordeel van de opkomende vleugelverdediger is dat de aanval een extra impuls krijgt. Spelers als Dumfries, Tagliafico, Marcelo, Sandro, Alaba zijn voorbeelden van voetballers die continue maar langs de zijlijn aanvallende sprints trekken. Een buitenspeler die met zijn ‘mindere’ been naar binnen trekt zorgt voor veel ruimte voor de opkomende vleugelverdediger. Of zoals in onderstaande afbeelding te zien is, komt de verdediger mee naar voren en trekt naar binnen toe.
Een bijkomend voordeel voor de ploeg in balbezit is dat de aanvallers van de tegenstander mee moeten verdedigen. Dit vinden de meeste aanvallers verschrikkelijk om te doen, omdat ze juist willen aanvallen.
Omschakeling BB à BBT…
Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook gebeuren, dat er balverlies geleden wordt en de vleugelverdediger heel snel weer moet omschakelen om aan zijn verdedigende taken te voldoen. Vaak valt dit op te vangen door de gekozen formatie zoals hieronder staat beschreven.
Als trainer sta je voor een keus…
Binnen het amateurvoetbal zie je ook steeds meer opkomende backs. Je zult begrijpen dat de vleugelverdedigers enorm goede conditie en uithoudingsvermogen moeten hebben om elke keer de flank te kunnen bestrijken. Snelheid en timing zijn daarbij extra voordelen.
Bij een 5-3-2 formatie kunnen de 3 centrale verdedigers de as dichthouden en de backs hogerop staan om zo de aanvallers te kunnen ondersteunen, waardoor in balbezit het een 3-3-4 formatie wordt. Bij een eventuele omschakeling staan er 3 centrale verdedigers om de aanvallers af te stoppen.
Bij een 4-3-3 formatie zou dit ook prima ingezet worden. Daar waar het middenveld met de punt naar achteren speelt kan de nummer 6 het centrale duo achterin ondersteunen.
Meer kennisartikelen & oefenstof?
Benieuwd naar meer van dit soort artikelen? Of zoek je oefenstof die aansluit bij jouw teamprincipes?
Voetbalkern.nl is een platform waarbij trainers centraal staan. Wij zien dat er heel veel voetbalkennis is in het land. Echter, houden veel trainers het voor zichzelf. Wij proberen versnippering van deze kennis tegen te gaan, en bundelen het op ons online platform.
Trainers kunnen hier oefenstof vinden en de kennisbank raadplegen. Naast dat kun je als trainers op elkaar reageren, vragen beantwoord krijgen, je kennis delen en elkaar inspireren.
Voor een heel klein bedrag heb jij toegang tot al deze voordelen, benieuwd wat het inhoudt?